P.S Bu arada samsamın şeklinden de belli olduğu üzere ben de bu konuda halen acemi sayılırım, Nigar'ın samsaları inci gibi hepsi aynı ebatta olur, benimkilerse yamru yumru, ama lezzeti güzel. O yüzden şekle değil içeriğe dikkatinizi celbetmek isterim :)
Malzeme;
- 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 2 yumurta
- Alabildiğince un (yaklaşık 4 -5 bardak, unun cinsine göre değişir)
- 1 fincan yoğurt
- 1 tatlı kaşığı silme tuz
- Bikarbonat soda
- 750-800 gr satır kıyma kuzu eti (yağlı olanı makbuldür)
- 2 büyük soğan (küp küp doğranmış olacak)
- Tuz/ Taze çekilmiş karabiber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- Fırını 200 derecede ısıtın
- Unun bir kısmını tereyağı ile bir güzel yoğurun
- Karışıma yumurtayı, yoğurdu, tuzu ve sodayı, kalan unu da katarak yumuşak ve elastik (katı olmayan) bir hamur yoğurun
- Hamuru en az 2 saatliğine buzdolabına kaldırın
- Öte yandan iç harç malzemesini bir kasede bir güzel karıştırın
- Buzdolabından çıkardığınız hamuru ceviz (büyükçe bir ceviz) büyüklüğünde bezeler yuvarlayın, bu bezeleri daire şekilde merdane ile açın (çok ince olmasın)
- Açtığınız dairelerin içine bir yada bir buçuk (açtığınız hamurun büyüklüğüne göre) yemek kaşığı harç koyun, üçgen şekilde kapatın (iyice bastırın, fırında açılmasın)
- Samsaları fırın kağıdı ile kapladığınız fırın tepsisine dizin, üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
- 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
bu kiloları vermek günden güne zorlaşıyor. biraz da light tariflerimiz olsa hani teryağı ve unu azaltılmış...
YanıtlaSilşaka bir yana ellerine sağlık arkadaşım...