1 Aralık 2010 Çarşamba

Samsa

Tabi samsa dediysem öyle kat kat hamurlu olanından değil, daha bir tembel işi olanından yaptım. Esasen gerçek samsa, sadece su ve un ile yapılan sonrada incecik açılan hamurun içine, bolca tereyağı sürülerek kat kat hamur haline getirilen hamurdan yapılır. Özbekistan'da samsaya kuyruk yağı da katılır ve tabiki tandırda pişmişi makbuldür. Bir ısırık aldığınızda şöyle et, soğan ve yağ karışımının suyu akmazsa makbul değildir samsa:) Bu tarifi pek bir sevdiğim arkadaşım Nigar'dan almıştım bir zamanlar. Valla arkadaşım diye söylemiyorum pek süslü pek hoştur kendisi, onu mutfakta bu samsaları yaparken bir türlü tasavvur edemiyorum doğrusu:) ama ben ne zaman ona çaya gitsem samsa her daim hazır ve nazır olur sofrasında:) Yapımı kolay ve lezzeti güzeldir, denemenizi tavsiye ederim
P.S Bu arada samsamın şeklinden de belli olduğu üzere ben de bu konuda halen acemi sayılırım, Nigar'ın samsaları inci gibi hepsi aynı ebatta olur, benimkilerse yamru yumru, ama lezzeti güzel. O yüzden şekle değil içeriğe dikkatinizi celbetmek isterim :)

Malzeme;

  • 250 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 yumurta
  • Alabildiğince un (yaklaşık 4 -5 bardak, unun cinsine göre değişir)
  • 1 fincan yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • Bikarbonat soda
İç Harcı;
  • 750-800 gr satır kıyma kuzu eti (yağlı olanı makbuldür)
  • 2 büyük soğan (küp küp doğranmış olacak)
  • Tuz/ Taze çekilmiş karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
Yapılışı;
  • Fırını 200 derecede ısıtın
  • Unun bir kısmını tereyağı ile bir güzel yoğurun
  • Karışıma yumurtayı, yoğurdu, tuzu ve sodayı, kalan unu da katarak yumuşak ve elastik (katı olmayan) bir hamur yoğurun
  • Hamuru en az 2 saatliğine buzdolabına kaldırın
  • Öte yandan iç harç malzemesini bir kasede bir güzel karıştırın
  • Buzdolabından çıkardığınız hamuru ceviz  (büyükçe bir ceviz) büyüklüğünde bezeler yuvarlayın, bu bezeleri daire şekilde merdane ile açın (çok ince olmasın)
  • Açtığınız dairelerin içine bir yada bir buçuk (açtığınız hamurun büyüklüğüne göre) yemek kaşığı harç koyun, üçgen şekilde kapatın (iyice bastırın, fırında açılmasın)
  • Samsaları fırın kağıdı ile kapladığınız fırın tepsisine dizin, üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu serpin.
  • 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

1 yorum:

  1. bu kiloları vermek günden güne zorlaşıyor. biraz da light tariflerimiz olsa hani teryağı ve unu azaltılmış...
    şaka bir yana ellerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil