6 Aralık 2010 Pazartesi

Havuçlu Kek

Bir kaç gündür blog ile bir türlü ilgilenemedim, ama yine blogun hayrı için koşturdum durdum. Yemek yapmanın öyle bir dipsiz kuyu olduğunu inanın hiç bilmiyordum. Tarifleri uygularken, fotoğrafları çekerken yapmak isteyip te yapamadığım bir dünya şey olduğunu öğreniyorum. Bugünlerde işte o eksiklerimi biraz olsun tamamlamaya, hatta yamamaya çalışıyorum da diyebiliriz. Neden yamamaya diyorum çünkü 'tamamlamak' için bin fırın ekmek yemem lazım, şimdilik biraz yamayıp sonra da herşeye yeniden başlamak niyetim :)
Cuma günü sevgili Defne ile buluşmak için Tunel'e gittim, tabi gitmişken kitapçıları dolaşmamak olmazdı. Robinson Crusoe'de tam olarak istediğim hatta istediğimi bile 'bilmediğim' kitabı buldum! Harold McGee'nin
'' Keys To Good Cooking. A Guide To Making The Best Of Foods And Recipes'', bugünlerde bu kitaba gömülmüş durumdayım.
Havuçlu kek olayına gelince, bir çok havuçlu kek yaptım hatta baharatlı olanı yapmak iken niyetim, defterimde, Cenk Sönmezsoy'un blogunda rastlayıp, not aldığım tarife ilişti gözüm. Cenk tarifi vermeden evvel o kadar güzel anlatmış ki bu keki, merakıma yenilip yapmaya karar verdim. Bu arada Cafe Fernando'nun takipçilerinden olduğumu söylememe gerek yok herhalde:)


Malzeme;
  • 2 su bardağı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1+3/4 çay kaşığı toz tarçın
  • 6 çorba kaşığı  Hindistan cevizi
  • 3/4 su bardağı ayçiçek yağı ( ya da kanola yağı)
  • 1 su bardağı beyaz şeker
  • 1 su bardağı kahverengi şeker
  • 5 adet yumurta
  • Taze rendelenmiş eser miktarda muskat (nutmeg)
  • 2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 350 gram ince rendelenmiş havuç (soyulmamış ağırlığı 450 gram)
  • 1/2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • 200 gram ceviz içi
  • 15 gram tereyağı

Yapılışı;
  • Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın.
  • Ceviz içlerini yağsız tavada orta ateşte 10-15 dakika boyunca kavurun. Ateşten alıp tereyağını ve tuzun yarısını ekleyin ve bütün cevizlere bulanana kadar karıştırın. Soğumalarını bekledikten sonra iri parçalar halinde doğrayın ve bir kenara ayırın.
  • Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve kenara ayırın.
  • Büyük boy bir karıştırma kabında unu, tuzun geri kalanını, kabartma tozunu, tarçını, hindistan cevizini ve muskatı karıştırın.
  • Diğer bir karıştırma kabında yumurtaları ve şekerleri bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Sıvı yağı, vanilya özütünü, portakal suyunu ekleyin ve bütün malzemeler bir araya gelene kadar tekrar karıştırın.
  • Kuru malzemelerin olduğu kabın ortasında bir boşluk açıp ıslak malzemeleri azar azar ekleyin ve un parçaları kaybolana kadar karıştırın. Rendelenmiş havuçları ve cevizleri de ekleyip son kez karıştırın ve kalıba dökün. Kalıbın tabanını tezgaha birkaç kez vurup hamurun içindeki hava kabarcıklarını çıkartın.
  • 180 derecede 55 dakika boyunca (veya kekin ortasına soktuğunuz kürdan kuru çıkana kadar) pişirin.
  • Keki fırından alıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin ve servis yapmadan hemen önce üzerine pudra şekeri serpin.
P.S Tarifte 55 dakika deniyor, benim kekim fırından 45 dakikada çıktı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder