15 Kasım 2010 Pazartesi

Sakızlı Muhallebi

Sakızın efsanelerle dolu büyülü bir öyküsü var, bu öyküde Hipokrat'tan Kristof Kolomb'a kadar birçok tarihi isim geçiyor. İlk olarak Yunanlılar, sakız ağacından damla sakızı elde etmiş ve “Mastiche” adını verdikleri sakızı sadece çiğnemekle kalmayıp, sağlık alanında kullanmışlar. Zamanla Damla sakızı  Anadolu’da balmumu ile kullanılmaya başlanmış. Bu karışım özellikle Osmanlı haremindeki kadınlar tarafından çok sevilirmiş.
Sıkı bir Damla sakızı hayranı olan ben, nerdeyse dört senedir çok merak ettiğim bu tarifi ancak bugün deneyebildim. Gamze Bursa'nın bu tarifini nihayet sizinle paylaşıyorum.
Herkesin bayramını en içten dileklerimle kutlarım...

Malzeme: 6-8 kişilik
  • 1.lt süt
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı süt (ekstra)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 yumuta
  • 1 damla sakızı
  • vanilya
  • 75 gr tereyağı
 Sosu için;
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • 4 çorba kaşığı tozşeker
  • 1 çorba kaşığı buğday nişastası

Yapılışı;
  • süt ve şekeri bir tencerede karıştırarak pişirmeye başlayın
  • başka bir kapta 1 su bardağı süt ile unu ezerek karıştırın
  • içine yumurtayı ekleyip karıştırın
  • bu karışımı kaynayan süte yavaş yavaş ilave edin
  • damla sakızını havanda dövün ve sütün içine ekleyin
  • vanilyayı da ekleyin
  • muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın
  • tereyağını bir kaç parçaya bölerek muhallebiye ekleyin
  • köpürür gibi oluncaya kadar el blender'ıyla çırpın
  • karışımı kaselere veya tek bir servis kasesine koyun ve soğumaya bırakın
  • ayrı bir tencerede vişne suyu, şeker ve buğday nişastasını karıştırarak pişirin
  • kaynadıktan sonra ocaktan alın
  • kaymak tutmaması için karıştırmaya devam edin
  • ılındıktan sonra muhallebi üzerine dökün ve buzdolabına koyun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder