12 Kasım 2010 Cuma

Pırasalı Tart

Sokaklarda uçuşan rengarenk ağaç yaprakları yaklaşan kışın habercisi gibi. Soğuk havalarda, kış sebzeleriyle evde yapılabilecek en güzel şeylerden biri de sebzeli tartlardır. Bu tartların en güzel tarafı hem yapımı kolay hem de aklınıza gelen her türlü mevsim sebzesiyle yapılabiliyor olamsıdır. Ben pırasa sevdiğim için pırasalı yaptım, ama siz bunu kabak, patlıcan, patates,soğan gibi sebzelerle de yapabilirsiniz.

Malzeme:

3-4 dal pırasa
2 ad. küçük kırmızı biber
istenilen miktarda brokoli ( ben 100 gr kadar koydum)
30 gr tereyağı
55 gr cheddar peyniri (ben Pınar hanımın eski kaşarını kullandım)
2 yumurta
250 ml krema
tuz-biber

Tart hamuru için

190 gr Un
1/2 tatlı kaşığı tuz
115 gr tereyağı
2-3 çorba kaşığı soğuk su

Tarif:

  • Hamur için, unu ve tuzu bir kaseye eleyin, küp küp doğradığınız tereyağını bu karışıma iyice yedirin.
  • Her seferinde 1 çorba kaşığı olmak üzere su serperek hamuru top haline getirene kadar yoğurun.
  • Hamuru açın, 25 cm'lik kalıba çok germeden serin. Kenardan sarkan kısımları kesin.
  • Hamurun üzerine yağlı kağıt serin ve ağırlık yapması için kuru fasulye veya mercimek gibi bir ağırlık koyun.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin, sonra yağlı kağıdı ağırlığı ile birlikte kaldırın ve tart hamurunu tekrar fırına koyun, 5 dakika daha pişirin.
  • Soğumaya bırakın
  • Öte yandan, tavaya tereyağı ve birazcık zeytinyağı koyun (yoksa tereyağı yanar) halka halka doğradığınız pırasaları, küp küp kesilmiş biberleri ve brokolileri hafifçe kavurun.
  • Karışımı tartın üzerine aktarın.
  • Bir kasede 2 yumurtayı krema ile çırpın, peynir, tuz ve biberi ekleyin.
  • Son olarak karışımı tartın üzerine dökün ve tartı yaklaşık 25- 30 dakika, üzeri kızarana kadar fırında pişirin.

2 yorum:

  1. umida'cım pek leziz görünüyor tartın.. ellerine sağlık. ilk fırsatta ben de deneyeceğim ;)

    YanıtlaSil
  2. Denedim valla fena değil:)

    YanıtlaSil