Küçük bir kızken annem beni ekmek almaya markete yollardı. Ben de gider bir sürü ekmek arasından özene bezene bir somunu seçer, öyle eve dönerdim. Annem ekmeği alır önce bir güzel koklar, dilimler tadına bakardı. Sonra bana döner o güzel gülümsemesiyle "Aferin sana kızım yine en güzel ekmeği seçmişsin" derdi. Ben, yüzümde beliren gurur dolu gülümsemeyle bir sonraki başarılı seçimim için markete yollanmayı dört gözle beklemeye koyulurdum. İşte o zamanlar yediğim tam buğday unundan yapılmış dikdörtgen somunların ne kokusunu ne de tadını hiç unutmadım. Yıllar geçtikçe, ülkede buhranlar başladıkça ekmek de tıpkı memleketim gibi solmaya ve silikleşmeye başlamıştı. Artık ne unu aynı un ne de kokusu aynı kokuydu; marketlerden ekmek alınmaz hale gelmişti. Unutmuştum artık o kokuyu ve o tadı, taki iki sene evvel elime Dilistan Çilingiroğlu Shipman'in "Ekmek Bir Tutukudur" kitabı elime geçene kadar.
O kitaptan bir çok tarif öğrendim, ama en çok yararlandığım bilgi fermente metotlarıydı. O kitaptan öğrendiğim bir mayayı kullanarak Arzu-Ülfet Aygen'in "Beyaz Unusuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabında verdikleri "Ekşi Mayalı Alman Ekmeği" tarifinde kullandım. Verilen tarifte ekşi maya kullamılmıştı. Ancak ben, daha kolayıma gelen "Poolish mayası"nı kullandım. Sonuç bana göre harikaydı, ekmeğin tadı ekşi maya ile yapılan ekmeği çok andırıyor. İçi hafif nemli, dışı çıtır çıtır kabuklu bir ekmek oldu ve birkaç gün oldukça tazeliğini korudu. Ben genelde iki somun yapıyorum, ailecek üç günde de bitiriyoruz. Ekşi mayalı, içi hafif nemli ekmek sevenlerin mutlaka denemesini tavsiye ederim. Bana kalırsa evinde bir kere ekmek yapan biri, bir daha dışarıdan ekmek alıp yemek istemez. Deneyin...
Sevgilerle
Sadece EKMEK
Mayasını hazırlamak için:
350 gr Un (ben tam buğday unu kullanıyorum ama beyaz un da kullanabilirsiniz) (yaklaşık 3 s.bardağı un)
375 ml su (yaklaşık iki s.bardağı su)
5 gr taze maya (Pak maya kullanıyorum)
Suya mayayı katın ve güzelce maya eriyene kadar karıştırın. Maya eridikten sonra üzerine un katın ve karıştırın, koyu bir bulamaç elde edeceksiniz. Üzerini temiz bir bezle örtün ve ılık bir yerde 2-3 saat kadar kabarmaya bırakın. Bu karışım buzdolabında kullanılmaya hazır bir şekilde 3 gün bekletilebilir.
P.S Suyunuz çok hafif ılık olursa maya daha güzel kabarır, ancak dikkat edin fazla sıcak olmasın.
Ekmek hamuru için: (1 Somun)
2 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı çavdar unu (isterseniz beyaz un da katabilirsiniz)
1.5 su bardağı yukarıda tarif ettiğim maya
1.5 su bardağı ılık su
1 silme yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı:
Ben şöyle yapıyorum, karıştırma kabına önce ılık suyu ve pekmezi koyuyorum, üzerine mayayı ekliyor bir güzel karıştırıyorum. Ardından unu, tuzu da katıp mikserin hamur karıştırma ucuyla düşük seviyede güzelce karıştırıyorum. Mikseriniz yoksa elle de yoğurabilirsiniz, hamur yapışkan kıvamlı olacaktır, daha fazla un katmayın. Hamuru karıştırma kabının içinde 20 dakika kadar dinlendirin. Sonra tekrar yoğurun, ardından içini pişirme kağıdı ile kapladığınız uzun kek kalıbına hamuru dökün. Üzerini nemli temiz bir bezle kapatın ve yaklaşık 2 saat ılık bir yerde kabarmaya bırakın. Kabaran ekmeğin üzerine biraz un serpin. Şimdi geldik en önemli kısmına. Fırın mutlaka daha önceden ısıtılmış olmalıdır, ilk etapta 220 dereceye getirdiğiniz fırına küçük bir kapta su koyun, ekmeğinizi 10 dakika 220 derecede pişecek, 10 dakika sonra fırının ısısını 200 indirin ve 45 dakika daha pişirin.
Fırından çıkardığınız ekmeğinizi bir ızgara üzerinde soğumaya bırakın
Afiyet olsun
P.S tarif çok zor ve oyalayıcı gibi görünüyor ama gözünüz korkmasın, eliniz bir alışsın, sonrası kolay:)
Ellerine sağlık arkadaşım. Gayet sağlıklı bir ekmek olmuş. Ekmeğin hikayesi de çok güzeldi:))
YanıtlaSil