Bugün hızımı alamadım, akşam için hazırladığım çorbanın tarifini de sizinle paylaşmak istedim. Sebze seviyorsanız ve akşamları hafif bir şeyler yemek isterseniz işte tam size göre tarif. Gerçi Türkiye'de bu gibi fazla sulu çorbalar pek ilgi görmüyor (en azından benim bildiğim kadarıyla, belkide yanılıyorumdur:) ama ben yinede bu çok sevdiğim çorbanın tarifini vermek istiyorum. Bu çorbada ben yağ kullanmıyorum ama siz isterseniz biraz zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bu tarifin en güzel tarafı buzdolabınızda bulunan tüm sebzeleri kullanabilirsiniz. Bugün ben çorbada dana eti kullandım ama kuzu eti çok daha leziz olur, hemde yağ eklemenize hiç gerek kalmaz.
Çorba malzemesi:
4 kişilik
1 büyük patates
1 orta kabak
2 sap pırasa
1 soğan
300 gr kadar küçük küçük doğranmış kuzu eti
1 orta havuç
7-8 yaprak pazı (isterseniz ıspanak da koyabilirsiniz)
6-7 bardak su (çorbanızın daha sulu yada daha az sulu istemenize bağlı olarak ayarlayın)
Tuz-taze çekilmiş karabiber
bir tutam dereotu
Yapılışı
Yukarıda saydığım malzemeleri isteğinize göre çeşitlendirebilirsiniz. Tüm sebzeleri küçük küçük doğrayın. Yaklaşık 6 su bardağı kaynar suya önce defne yaprağı, et ve kuru soğanı atın, orta ateşte etler biraz yumuşamaya başlayana kadar kaynatın. Suyun üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımıyla yüzeyden temizleyin. Sonra sırasıyla havuçları, patatesleri (varsa biraz kereviz katarsanız çok yakışır) ekleyin ve havuç ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ardından kabakları ekleyin ve onlar da yumuşayınca son olarak ince (çok ince olmasın ama) doğradığınız pazı veya ıspanağı ekleyin ve tencerenin altını kapatın ( benim tencerem dökme demir olduğundan altı kapandıktan sonra da bir miktar içindeki malzeme pişmeye devam ediyor o yüzden kapatıyorum, ama eğer sizin tencereniz döküm değilse o zaman biraz pişmesini bekleyin sonra da altını kapatın. Ama dikkat edin ıspanak veya pazı fazla pişerse hem rengini hemde vitaminlerini kaybeder). Çorbanızı servis ederken üzerine biraz krema gezdirebilirsiniz. Son dokunuş olarak biraz taze ince kıyılmış dere otu serpin. Ben acı sevdiğimden evde annemin bahçesinden topladığım biberlerden yaptığım acı sostanda koydum.
P.S Bu arada ben çorbalarımı pişirirken asla yüksek ateşte haşlamıyorum, genelde kısık ateşte pişmesini tercih ediyorum, sebzeler fazla pişip ezildiğinde pek lezzetli olmuyorlar.
Afiyet olsun:)
aynısını tavuk etiyle yapıyorum.bu benim diyetime çok iyi uyar.teşekkürler.
YanıtlaSil