29 Kasım 2010 Pazartesi

Bulochki

Çocukluğumun en güzel tatlarından biridir bu çörekler. Çocukken amcamlara ne zaman gidersek Nina yengemin bu çöreklerden yapmış olması için dua eder, ederken de nerdeyse yalvarırdım. Hiç unutmam, yapmışken hep koca bir kova, yalnış anlamadınız, bildiğiniz kocamannn kova dolusu yapardı bu çöreklerden. Ben de yatar kalkar bir tek bunlarla beslenirdim. Bu yaşıma geldim, şu çörekleri onun kadar güzel yapana hiç rastlamadım. Sevgili yengecim, senin kadar güzel yapabildim mi bilmiyorum, ama kısa zamanda ustalaşacağım kesin:) (benim bu mayalı hamur merakım devam edeceği için ustalaşmam farz oldu)
Bu arada bu tarif yengemin tarifi değil, ama denediklerimin arasında o çöreklere en yakın tarif bu oldu.


Malzeme;
  • 500 gr un
  • 30 gr yaş maya
  • 60 gr şeker
  • 300 ml ılık süt
  • 1 ad yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 80 gr yumuşamış tereyağı
  • vanilya özütü
İç malzeme;
  • 4 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • 60 gr oda ısısında yumuşamış tereyağı
  • esmer şeker
  • 100 gr siyah üzüm
Üst şurubu;
  • 50gr kaşığı esmer şeker
  • 4 yemek kaşığı süt
Yapılışı;
  • Fırını 200 derecede ısıtın
  • Mayayı ılık sütte eritin ve üzerine 125 gr un ilave edin, karışımı 20 dakika bekletin
  • Başka kaba, unu eleyin, tereyağını, yumurtayı, şekeri, vanilyayı, tuzu katın, üzerine mayalı karışımı ekleyin
  • Hamuru yumuşak, pürüssüz ve elastik olana kadar yoğurun
  • Bir kabı yağlayın ve hamuru onun içine koyun, üzerini streç filimle kapatın. Kabı bir örtüye sarın ve kabarması için ılık bir yere kaldırın.
  • Hamuru yaklaşık iki saat kabarmaya bırakın
  • Kabaran hamuru fazla yoğurmadan tezgaha alın, yaklaşık 1 cm kalınlığında dikdörtken şekilde açın
  • Yumuşamış tereyağını hamurun üzerine güzelce ellerinizle yayın
  • Yağlanmış hamurun üzerine pekmezi gezdirin
  • Daha evvelden yıkayıp kuruttuğunuz üzümleri de serpin
  • Son olarak yaklaşık 6 kaşık (isteğe göre arttırabilir ya da azaltabilirsiniz) şekeri de serpin
  • Hamuru sıkı bir rulo şekilde sarın
  • Keskin bir bıçakla yaklaşık 2.5 cm aralıklarla eşit parçalara bölün
  • Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine çörekleri bitişik şekilde dizin
  • Üzerini temiz bir bezle örterek yaklaşık 20 dakika kabarmaya bırakın
  • Çırpılmış yumurta sarısını çöreklerin üzerine sürün, biraz daha şeker serpin
  • 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin
  • Öte yandan 4 kaşık su ile 50 gr şekerden şurup yapın
  • Fırından çıkardığınız çöreklerin üzerine hemen gezdirin
  • Çörekler ılındıktan sonra tam soğuması için tel ızgaraya yerleştirin, soğuduktan sonra yapışık olan çörekleri birbirinden ayırın

2 yorum:

  1. Sevgili Umida,
    İnsanı özendiriyorsun.Ev hanımlığına dönme isteği uyandırıyorsun.Ellerine sağlık.

    Alpar

    YanıtlaSil
  2. Alpar ablacim ev hanimi olmaya gerek yok ki :) merak ve yapma isteği yeter:)

    YanıtlaSil